Ви тут:

      

У суботу в Києві відбулася інавгурація президента України Петра Порошенка, обраного на позачергових виборах 25 травня. Він склав присягу українському народові на урочистому засіданні парламенту, і надав там свій план мирного врегулювання кризи на сході України. В урочистостях з нагоди вступу президента України на посаду із зарубіжних гостей взяли участь близько 60 офіційних зарубіжних делегацій, включаючи 23 такі, що включали глав держав, урядів, парламентів і керівників міжнародних організацій, а також представники дипломатичного корпусу. Церемонія транслювалася в прямому ефірі на шести мовах. Порошенко став п'ятим і наймолодшим президентом України.


Присягу президента Петра Порошенка взяв Юрій Баулін, голова Конституційного суду країни, який вручив президенту атрибути влади: офіційну срібну печатку, булаву і знак президента у вигляді орденського ланцюга. Порошенко присягнув на вірність Конституції народу України на Пересопницькому Євангеліє.
Під час церемонії в залі були присутні спікер парламенту Олександр Турчинов, члени уряду, а також колишні президенти України: Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко.
Про відносини з південно-східним судідом країни, з Росією
Порошенко говорив про свою рішучість «йти на схід країни з миром» в найближчому майбутньому.
Перейшовши з української на російську мову в своїй інавгураційній промові, Порошенко сказав: "З чим я, як Президент, приїду до вас в найближчий час? З миром. З проектом децентралізації влади".
Порошенко пообіцяв дострокові місцеві вибори в Донецькій і Луганській областях, на території, відомої як Донбас, і врегулювання кризи в цих регіонах.
Про угоду про асоціацію з ЄС
Новообраний Президент України Петро Порошенко говорив у своїй інавгураційній промові про те, що він готовий негайно підписати економічну частину угоди про асоціацію України з ЄС.
"Я готовий негайно підписати другу частину угоди України з ЄС про асоціацію. Перо вже в моїй руці", сказав він. "Україна прагне, як можна швидше, стати повноправним членом ЄС", додав він.
«Ми вже закінчили перший етап і скоро зможемо завершити другий, щоб починаючи з 1 січня 2015 року, українці мали можливість подорожувати до Європи без віз", сказав Порошенко у своїй інавгураційній промові в Верховна Рада в суботу.
Про питання мови
Українська мова залишиться єдиною державною мовою в Україні, сказав Порошенко, як повідомляє Інтерфакс.
"Жити по-новому означає, що не можна ігнорувати волю народу, жити вільно означає вільно говорити рідною мовою і керуватися десятої статті Конституції, яка говорить, що українська мова є єдиною офіційною мовою, яка також гарантує вільний розвиток російської та інших мов", сказав він.
Про парламентські вибори
Петро Порошенко закликав до проведення дострокових парламентських виборів.
"Важливою частиною суспільних вимог про повне скиданні системи управління, задовольняють дострокові парламентські вибори", заявив Порошенко.
З питання безпеки
Київ повинен підписати новий міжнародний договір, який гарантує його безпеку, щоб замінити Будапештський меморандум, каже український президент Петро Порошенко.
"Я буду використовувати весь мій дипломатичний досвід, щоб забезпечити підписання міжнародної угоди, яка прийде на зміну Будапештського меморандуму. Така угода має забезпечити надійні гарантії миру і безпеки, в тому числі військову підтримку в разі виникнення загрози нашої територіальної цілісності", сказав Порошенко у своїй інавгураційній промові у Верховній Раді в суботу.
Про Крим
Порошенко каже, що він вважає, що Крим це територія України.
"Не може бути ніяких компромісів ні з ким щодо Криму, європейського вибору, і системи управління", сказав Порошенко.

    

Travel Turne Tranzito